Zicht op de felix
Zicht op de Felix

Project: de Felix

Het voormalige dienstencentrum van Gentbrugge ondergaat binnenkort een volledige renovatie met een beperkte uitbreiding.

Project in ’t kort

In voorbereiding
Gentbrugge
  • Erfgoed
  • Publieke gebouwen
  • Cultuur
  • Ontmoeten
  • Scholen en kinderopvang
  • Openbaar groen en begraafplaatsen

Vanaf het najaar van 2023 wordt dit gebouw de nieuwe thuis van de Academie voor Muziek, Woord en Dans De Kunstbrug, publieke werkplekken en de Freinetschool ‘t Groen Drieske. Ook de loketten van Dienst Burgerzaken, de wijkbibliotheek met leescafé en het politiecommissariaat Gentbrugge komen er. Buurtorganisaties- en bewoners kunnen de gedeelde ruimtes in de Felix gebruiken voor hun activiteiten.

De Felix wordt een echte ontmoetingsplaats, waar leerlingen, boekenwurmen, bezoekers, buurtbewoners en organisaties ongedwongen bijeen kunnen komen. Een bruisende plek waar altijd wel iets te beleven valt. Opa zet zijn kleindochter af op school, gaat erna even langs bij de Dienst Burgerzaken om wat paperassen te regelen, ontleent een boek in de bib en slaat een praatje in het leescafé. Na school kan de kleindochter nog even spelen op de avontuurlijke speelplek, en in het weekend gaat hij kijken naar het balletoptreden in de gloednieuwe spektakelzaal.

 

Mensen samenbrengen in het gebouw is het hoofdidee

Heb je er al op gelet dat het gebouw niet echt een voor- of achterkant heeft? Het ontwerpteam Trans architectuur I stedenbouw, Util, Bydens, Daidalos en Cluster zorgde voor meerdere toegangen, die allemaal uitgeven op de agora, een grote open ruimte op het gelijkvloers. De agora leidt de bezoekers op een overzichtelijke manier naar de verschillende functies in het gebouw. De architecten zorgden er ook voor dat het gebouw toegankelijk is voor mensen met een beperking.

En de naam?

De Felix? Dat is een knipoog naar de architect van het gebouw, Paul Felix. In de jaren '50 speelde hij een belangrijke rol in de doorbraak van de moderne architectuur in Vlaanderen. Hij raakte fel geïnspireerd door het Engels brutalisme en dat zie je in dit gebouw: sobere materialen, veel beton, strakke lijnen. Let er ook op hoe het gebouw opgaat in zijn omgeving. Dat maakt het meteen de perfecte toegangspoort tot de prachtige Gentbrugse Meersen.

Samen met de buurt, de toekomstige gebruikers van het gbeouw en het ontwerpteam werd “de Felix” gekozen.

Inzetten op duurzaamheid

Uiteraard werd er ook gekeken naar duurzaamheid. Zo wordt het water van de platte daken gerecupereerd voor de toiletten, komt er een groendak en legt de Stad Gent zo veel mogelijk zonnepanelen. Een warmtepomp zorgt voor verwarming op koude dagen en passieve koeling op de warme. Bovendien zette de Stad Gent in op circulair bouwen. Dat betekent dat de producten en de materialen van het bestaande gebouw zoveel mogelijk hergebruikt worden. De nieuwe spektakelzaal wordt zelfs een passief gebouw.

Een bereikbare en veilige omgeving waar het leuk vertoeven is

De buitenruimte die direct aan het gebouw grenst krijgt een nieuwe inrichting die ervoor moet zorgen dat het gebouw vlot én veilig bereikbaar is voor iedereen. Er een groot deel  van de bestaande verharding wordt uitgebroken. Enkel de paden voor voetgangers en fietsers worden verhard in beton.

Er komen zitbanken rondom het gebouw, openbare toiletten, fietsenstallingen en extra vuilnisbakken. En heel wat bloemen en planten om alles wat kleur te geven. Verder komt er een veilige fietsdoorsteek tussen de Driebeekstraat en de Gentbrugse Meersen, langs De Vierdezaal.

Na de renovatie zal er enkel nog plaats zijn voor noodzakelijk autoverkeer rond de Felix. Dat betekent dat naast de auto’s die alle leveringen voorzien, alleen de wagens van de  brandweer, de hulpdiensten en IVAGO toegelaten zijn. Er worden uiteraard ook parkeerplaatsen voor andersvaliden voorzien. Zo creëren we een veilige ruimte voor de vele fietsers en voetgangers. Specifiek oor de dienstvoertuigen van de politie komt er 1 oprit vanaf de Driebeekstraat.

Alle andere wagens kunnen terecht op de parking van sporthal Driebeek. Ook het afzetten of ophalen van de kinderen zal op deze parking gebeuren.

Ook de bestaande Rattendaeleparking, die vrij recent werd aangelegd, blijft behouden als bezoekersparking. Enkel de strook met 11 parkeerplaatsen direct voor het gebouw worden geschrapt, met uitzondering van de plaatsen voor mindervaliden.

Wij zijn de Felix

De Felix is een echte ontmoetingsplaats. Voor buurtbewoners en bezoekers, maar ook voor heel wat verschillende gebruikers. Ze delen ruimtes, versterken elkaars werking en vormen samen het bruisende geheel dat de Felix ongetwijfeld zal worden.

Muziek, woord en dans, elk domein krijgt van Academie De Kunstbrug krijgt een plekje in de Felix. 

In de hoogste toren van de academie zal muziek te horen zijn. We voorzien klaslokalen met speciale geluidsisolatie, een balletzaal met prachtig natuurlijk licht en lokalen voor woordkunst zo ingericht dat er ook voorstellingen in kunnen doorgaan. 

Geen academie zonder voorstellingen natuurlijk. Er komt een heuse spektakelzaal in de Felix, inclusief uitschuifbare tribune. Wie het resultaat van d emeoste arbeid van de academie De Kunstbrug wil zien, kan dus terecht in de spektakelzaal. Ook de buurt zal hier activiteiten organiseren. 

Het materiaal voor dit nieuwe gebouw is geïnspireerd op dat van de bestaande gebouwen. De wanden en luifel worden voorzien in beton met een gelijkaardige kleur en ruwheid als het beton uit de jaren '70. Bovenop de spektakelzaal komt een groendak. In dit gebouw zijn ook de openbare toiletten en het infopunt over de Gentbrugse Meersen voorzien.

Identiteitskaart vervallen? Nieuw rijbewijs nodig? Of word je een nieuwe inwoner van de mooiste stad van België? Dan moet je aan de loketten van de Dienst Burgerzaken zijn. Die krijgen een volledige nieuwe facelift, helemaal klaar voor de toekomst.

Naast de loketten van Dienst Burgerzaken komt een goed uitgeruste polyvalente zaal waar zowel buurtbewoners als de andere gebruikers van de Felix activiteiten kunnen organiseren. Behalve dan wanneer de zaal wordt gebruikt voor een huwelijk of jubileum. 

Het binnenplein wordt één van de ontmoetingsplaatsen van de Felix voor de buurt. Er kunnen allerlei buitenactiviteiten doorgaan, en er komen zitbanken om even uit te blazen. Twee eiken, nieuwe lage bomen, struiken en siergrassen maken het plaatje af.

De Felix krijgt openbare toiletten, een infoplek over de Gentbrugse Meersen, publieke werkplekken en polyvalente ruimtes die buurtbewoners- en organisaties kunnen gebruiken. 

Voor een drankje kunnen passanten en bezoekers terecht in het leescafé.

De wijkbibliotheek met leescafé wordt meteen de spil van het gelijkvloers. Een echte ontmoetingsplaats voor jong en oud, waar je boeken kan uitlenen, op je gemak kan lezen en op de computers mag werken. 

Daarnaast worden er tal van activiteiten georganiseerd, telkens met een link naar leesplezier, taal en cultuur.

Trouwens, dit wordt een echte primeur voor Gent. De bibliotheek wordt de eerste bib waar je ook buiten de openingsuren terecht kan. Als je de "onbemande lidkaart" aanvraagt, kan je wanneer het jou past, boeken in - en uitchecken. Helemaal automatisch. 

De bib ligt naast de agora, dicht bij de publieke werkplekken. Ideaal voor freelancers, buurtbewoners, studenten en ouders die even elders willen werken.

Voor, tussen en na de lessen kunnen leerlingen, leerkrachten en ouders terecht in het leescafé. Maar ook wandelaars, buurtbewoners en boekenlezers kunnen hier even uitblazen, gezellig keuvelen bij een koffie of napraten over een event in de spektakelzaal. 

De lagere afdeling van Freinetschool 't Groen Drieske, goed voor meer dan 200 leerlingen, krijgt zijn nieuwe stek in de Felix.

Op de volledige eerste verdieping van het gebouw wordt de school ingericht, met een heuse dakspeelplaats als kers op de taart. De kleuterschool en de Buitenschoolse Kinderopvang blijven in de Voordries.

't Groen Drieske zet sterk in op waarden zoals duurzaamheid en verbondenheid. De samenwerking en het delen van ruimtes met o.a. de academie, de buurt en de bibliotheek zal een enorme meerwaarde opleveren. Zo wordt de voormalige trouwzaal overdag omgevormd tot refter en opvangruimte. s' Avonds kan de buurt deze ruimte gebruiken. 

De dakspeelplaats is helemaal omringd door een betonnen structuur met netten en beglazing, zo vliegt er geen bal naar beneden. Bovendien houdt de structuur heel wat geluid tegen, goed voor de akoestiek. Rondom de speelplaats zijn er banken voorzien, waar het rustiger zitten is en planten fleuren alles wat op. Bovenop het dak komt een uitkijktorentje voor wie ene mooi zicht wil op de Gentbrugse Meersen.

Hoe vaker kinderen kunnen spelen, hoe beter. Daarom komt er naast een dakspeelplaats ook een avontuurlijke speelplek op het gelijkvloers, naast de academietoren. Het wordt een uitdagende plek met gras, speeltoestellen en water. We zetten ook een stevige klimboom, waarin jonge avonturiers op termijn kunnen klauteren. De plek is afgeschermd van het lawaai van de viaduct door de hoogte van het gebouw.

De avontuurlijke buitenruimte gaat na de schooluren open voor de buurt. Je kan er ook fruit plukken, want er komen fruit- en notenbomen en struiken vol bessen en andere vruchten.

Rond de speelzone komt een afsluiting met een laag hekwerk. Langs de buitenkant komt een gemengde haag.

Onder de spektakelzaal komt er een half-ondergrondse fietsenstalling voor de leerlingen.

Het wijkcommissariaat Gentbrugge blijft op dezelfde plek zitten, maar krijgt er een extra verdieping bij. Op het gelijkvloers komen het onthaal, de verhoorkamers, de fitnesszaal voor de agenten en een garage voor zes politievoertuigen. 

Op de eerste verdieping komen de bureauruimtes en de kleedkamers. Een forse verbetering en zo kan de politie de wijk nog beter van dienst zijn.

Locatie