Bouw vijfhoekig buurthuis aan Watersportbaan begin april van start

Het buurthuis, met opvallende vijfhoekige vorm en luifels rondom, krijgt een polyvalente zaal met bar, een keuken en een vergaderruimte.

De bouw van het buurthuis tussen de sociale woontorens aan de Watersportbaan gaat begin april van start. Het buurthuis, met opvallende vijfhoekige vorm en luifels rondom, krijgt een polyvalente zaal met bar, een keuken en een vergaderruimte. Vanaf midden 2024 kunnen er activiteiten plaatsvinden.

Sinds het verdwijnen van ontmoetingscentrum De Kring hebben de buurtbewoners van de Watersportbaan geen ontmoetingsplek meer. Daarom investeerde de Stad Gent eerder al extra in buurtwerk en gaat begin april de bouw van een nieuw buurthuis van start. De nieuwbouw komt centraal tussen de sociale woontorens aan de Nekkersberglaan.

Architectenbureau Studio Lauka boog zich over het ontwerp, in samenspraak met de bewoners en organisaties uit de buurt. Uiteindelijk kwam er een opvallende, vijfhoekige vorm uit de bus. Die vorm is herkenbaar en onderscheidt zich duidelijk van de appartementen en villa’s in de omgeving. Het buurthuis zal beschikken over een polyvalente publieke zaal met bar, een keuken en een kleine vergaderruimte. Luifels rondom zorgen voor beschutting voor ontmoetingen en activiteiten in openlucht.

Het buurthuis wordt de gezellige ont­moe­tings­plek waar deze wijk naar snakt. De buurtbewoners konden hun nieuwe 'eigen plek' mee ontwerpen en krijgen ook inspraak over de invulling. Zo wordt dit voor iedereen een tweede thuis waar tal van verbindende activiteiten kunnen plaatsvinden.

Astrid De Bruycker , schepen van Buurtwerk

Het gaat om een duurzaam gebouw: verwarming en verkoeling gebeuren via een warmtepomp, er wordt gewerkt met duurzame bouwmaterialen, er komen zonnepanelen op het dak en het regenwater wordt opgevangen. De werken moeten afgerond zijn rond de jaarwisseling, de eerste activiteiten kunnen normaal gezien plaatsvinden vanaf midden 2024.

Ook dit gebouw is toekomstproof en onafhankelijk van fossiele brandstof. Zo wordt het een compacte plek, zuinig op energie en warm naar de buurt.

Hafsa El-Bazioui , schepen van Facilitair Management

De bouw van het buurthuis is mee mogelijk gemaakt dankzij subsidies van de Vlaamse Overheid van 496.020 euro en van EFRO (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) van 165.135,53 euro. De Stad Gent staat in voor 396.638,43 euro van de kosten.

Totaalbedrag: 1.057.793,43 euro, incl. 21 procent btw

Aannemer: Maes & Coucke BVBA

Ontwerper: Studio Lauka