Door de renovaties is er een mogelijkheid voor de buurt om een deel van het schoolgebouw buiten de schooluren te gebruiken.

Na meer dan 30 jaar opent het voormalig schoolgebouw naast de kerk van Malem opnieuw de deuren. De kinderen van de lagere afdeling van Freinetschool Het Eiland op het Heldenplein nemen er hun intrek. Het volledige gebouw en de speelplaats werden onder handen genomen. De polyvalente refter wordt opengesteld voor de buurt.

Uitbreiding van de Freinetschool Het Eiland

Het gebouw, jarenlang eigendom van de Kerkfabriek, stond geruime tijd leeg. Dankzij de onderhandelingen, aankoop en renovatie door de Stad Gent, kan er na 30 jaar weer onderwijs ingericht worden. De lagere school van Freinetschool Het Eiland krijgt zo een nieuw onderkomen. Dat zorgt ervoor dat de kleuters en de STIBO 't Pagadderke meer ruimte hebben op de oude locatie en er een capaciteitsuitbreiding mogelijk is. Dankzij de bijkomende ruimtes kan de school namelijk groeien van 80 naar 120 plaatsen.

We openen vaak nieuwe schoolgebouwen, maar dit is toch wel een bijzondere. De aankoop van het gebouw had veel voeten in de aarde. De Stad overwoog zelfs even de onteigeningsprocedure in te zetten om de schoolfunctie te kunnen behouden. Dus we zijn dubbel zo blij straks dit lintje te kunnen doorknippen. Deze uitbreiding is broodnodig in de Brugse Poort.

Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs

De verhuizing wordt gevierd samen met de buren, De Circusplaneet. Zij konden dankzij een subsidie van de Stad Gent in 2015 de kerk naast de school kopen. De Circusplaneet wil de kerk omvormen tot een plek waar kinderen en jongeren samenwerken met circus als drijfveer, en ontmoeting in de buurt mogelijk maakt.

Ingrijpende renovatie met respect voor de eigenheid van Malem

Het oude schoolgebouw werd volledig onder handen genomen. Er werden enkele bijgebouwen gesloopt en vervangen door een nieuwbouwvleugel. In die vleugel kan je onder andere een opwarmkeuken, een polyvalente refter met vloerverwarming en een groendak vinden. De gevels van de refter bestaan grotendeels uit glas.

 

De bestaande schoolvleugel kreeg een nieuwe leien dakbedekking. De buitengevels werden opnieuw geschilderd in de karakteristieke witte kleur, eigen aan de volledige wijk Malem. Er werd een nieuwe vloer geplaatst en het houten buitenschrijnwerk werd volledig vernieuwd. Bij de renovatie was het belangrijk om de bestaande indeling van het gebouw te behouden omwille van het specifiek karakter.

 

Om de school mobiel toegankelijk te maken voor iedereen, werd een lift geïnstalleerd, samen met twee betonnen trappen. Elke ruimte in de school kreeg een akoestisch isolerend plafond. De school beschikt ook over nieuwe sanitaire units, en het interieur van de keuken en de klaslokalen werden vernieuwd.

 

Er is veel aandacht besteed aan de duurzaamheid van het schoolgebouw met onder meer regenwaterrecuperatie, betere isolatie van wanden en plafonds, dubbele beglazing, zuinige verwarmingsinstallaties, nieuwe ledverlichting met bewegingsdetectie en zonnepanelen. In de hele renovatie was er ook aandacht voor het speelplezier van de kinderen. Op de volledig nieuwe speelplaats werden grasheuveltjes aangelegd en een aantal betonnen zitelementen geplaatst, evenals een grote 'doorkruiptunnel'. Er is ook een nieuwe fietsenstalling geïnstalleerd.

 

Na 30 jaar was er meer nodig dan een opfrisbeurt. Er is bijna anderhalf jaar gewerkt, en zo’n 2,5 miljoen euro geïnvesteerd om een duurzaam, eigentijds en toegankelijk schoolgebouw te realiseren. De noden van de kinderen staan op de eerste plaats. Zij moeten zich hier thuis voelen, in de beste omstandigheden les krijgen, en zich kunnen uitleven op de avontuurlijke speelplaats. Ik hoop dat ook de nabijheid van de Circusplaneet al de kinderen van de school zal inspireren.

Annelies Storms, schepen van Facility Management

Ook voor de buurt

Door de renovaties is er een mogelijkheid voor de buurt om een deel van het schoolgebouw buiten de schooluren te gebruiken. De polyvalente refter en een sanitaire unit kunnen afgezonderd worden van de rest van het schoolgebouw. Die ruimten mogen door de buurt gebruikt worden voor buitenschoolse activiteiten.

Praktisch

 

  • Duur van de werken: 1 augustus 2017 tot 15 maart 2019
  • Kostprijs: 2.438.000,00 euro (inclusief btw)
  • Aannemer: VMG De Cock - Sint-Niklaas
  • Architect: NERO architecten - Gent
  • Veiligheidscoördinator: VETO & Partners - Oosterzele

 

Bekijk meer over wijk: Brugse Poort - Rooigem