Gerenoveerd schoolgebouw De Piramide en STIBO De Palmboom opent de deuren

De nieuwbouw omvat 5 klassen, een lokaal voor de STIBO, sanitair, een traphal en een multifunctionele ruimte.

© Marc Bauwens

Basisschool De Piramide en het Stedelijke Initiatief voor Buitenschoolse Opvang (STIBO) De Palmboom vieren feest. Nu de tweede fase van de verbouwingswerken achter de rug ligt, krijgen de school en de opvanglocatie letterlijk en figuurlijk meer ademruimte.

Sporten op school en 6 nieuwe leslokalen

Zowel de sportzaal als de klaslokalen werden onder handen genomen. Dat maakt dat de kinderen opnieuw op school kunnen sporten en dat de 6 nieuwe leslokalen met elkaar in verbinding staan. Dankzij die verbinding is het eenvoudig voor de leerkrachten om samen te werken. De extra lokalen zorgen ook voor extra binnenruimte, waardoor er letterlijk en figuurlijk meer ademruimte is voor de leerlingen. De leerlingen hebben vanuit de nieuwe lokalen ook rechtstreeks toegang tot de buitenruimte.

De Brugse Poort is een drukbevolkte en dichtbebouwde buurt. Deze school ligt ingesloten tussen vele huizen. Het was dan ook een uitdaging om deze nieuwbouw voor elkaar te krijgen. Maar de extra lokalen waren erg nodig voor deze buurtschool en STIBO, die anders uit haar voegen dreigde te barsten.

Elke Decruynaere , schepen van onderwijs

STIBO en kleuterklassen dicht bij elkaar

Ook de STIBO-werking kan dankzij de renovatie een kwaliteitsvolle stap vooruit zetten. Zo liggen de lokalen van het STIBO nu vlak bij de lokalen van de kleuterklassen, wat een nauwe samenwerking mogelijk maakt. De nieuwe lokalen baden in het daglicht en zijn multifunctioneel ingericht. Opvang, lunchen, slapen, verzorgen, en spelen: het kan er allemaal.

Zowel de school als de STIBO kunnen door de nieuwe klassen en de multifunctionele ruimte veel meer comfort bieden aan de leerlingen. Het stelt de school ook in staat om bruggen te bouwen tussen verschillende leeftijdsgroepen.

Annelies Storms , schepen van Facility Management

Volledige nieuwbouw enkele jaren geleden

Tijdens eerste fase, een aantal jaar geleden, breidde Stad Gent de school uit met een volledige nieuwbouw. Daardoor kreeg de school een extra fietsenberging, sanitair, twee trapzalen, een lift, vijf extra klassen, een secretariaat, een leraarskamer en een refter met keuken op de tweede verdieping. De refter dient ook als polyvalente zaal die na de schooluren ook door buurtbewoners gebruikt kan worden. Daarnaast werd ook de bestaande speelplaats vergroot, volledig opnieuw aangelegd en voorzien van een overdekt gedeelte en fietsenberging.

Bijkomende ruimte

Tijdens de tweede fase werd, met een kleine vertraging, de nieuwbouw grenzend aan de Balsamierenstraat gerealiseerd, evenals de brandveilige toegang tussen oude en nieuwe school. De nieuwbouw omvat 5 klassen, een lokaal voor de STIBO, sanitair, een traphal en een multifunctionele ruimte. Er werden ook energiebesparende maatregelen getroffen. Zo werd de bestaande stookplaats deels vernieuwd, werd er een aangepaste vloerverwarming, hoogperformant glas en raamprofielen geplaatst en werkte men aan doorgedreven isolatie en ventilatie.

© Marc Bauwens

Praktisch

  • Architect: Nero bvba – Gent (idem als bij fase 1)
  • Algemene aannemer: VMG-De Cock NV - Sint-Niklaas
  • Duur van de werken: 2 jaar
  • Kostprijs van de werken: 1.360.000 euro (incl. 6% btw, herzieningen en erelonen)