Parking Het Getouw

De bouwwerken aan het parkeergebouw Het Getouw op de hoek van de Gaardeniersweg met de Getouwstraat zullen starten op 28 september 2020.

Op de voormalige UCO site waar nu tal van sociale economiebedrijven zitten, start binnenkort de bouw van het nieuwe parkeergebouw 'Het Getouw'. Vanaf 28 september zal de aannemer starten met de voorbereidende grondwerken en paalfunderingen. Voor de duur van de totale bouw wordt ongeveer 1,5 jaar tijd voorzien.

Sogent- het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf - is de opdrachtgever en coördineert de werkzaamheden. Het mobiliteitsbedrijf van de Stad Gent zorgt voor het beheer, eenmaal het gebouw is afgewerkt.

 

 

Het parkeergebouw zal plaats bieden aan 392 voertuigen. Op het gelijkvloers zal er plaats zijn voor 42 afsluitbare parkeerplaatsen voor het dienstenbedrijf van de Stad en OCMW Gent. Op de verdiepingen komen 350 publieke parkeerplaatsen. 

De nieuwbouw is een ontwerp van Baro architectuur, in samenwerking met Cobe Ingenieurs (stabiliteit) en Istema Ingenieurs (technieken). Het parkeergebouw wordt opgebouwd in zes parkeerlagen. De in- en uitritten zullen zich bevinden langs de nieuwe Gaardeniersweg. Van daaruit zullen gebruikers via een helling naar boven rijden en parkeren (zoals in een 'hellingbaangarage'). Centraal in het gebouw wordt een ruime vide voorzien die overzicht zal bieden over de hele parking. Het ontwerp maakt efficiënt gebruik van de beschikbare ruimte; door de logische opbouw kan een maximaal aantal parkeerplaatsen voorzien worden. 

De bezoeker zal het parkeergebouw kunnen verlaten via een langgerekte, opvallende trap, uitgevoerd in cortenstaal, langs de gevel in de Gaardeniersweg. Er komen ook een compactere trap en een lift (op de hoek met Ateljee in de Getouwstraat), voor wie zich snel naar het gelijkvloers wil begeven. 

Groene gevel

Het cortenstaal van de trap komt als materiaal ook terug in de balkvormige plantenbakken die aan de betonstructuur zullen worden opgehangen. Verder ook nog in de ruitvormige gevelstructuur waarlangs klimplanten hun weg omhoog zullen vinden. Zowel aan de Gaardeniersweg als aan de zijde van Ateljee, wordt zo in een groengevel voorzien. Klimplanten en struiken zullen zorgen voor een groene, met momenten bloemrijke gevel.

Aan de andere zijden zal het gebouw zijn open, rechtlijnige betonstructuur behouden, zodat er geen speciale voorzieningen voor rook- en warmteafvoer nodig zijn. Dat is niet alleen voordelig en handig op vlak van onderhoud, het maakt de parking ook lichtrijk overdag en zal de gebruiker een goede doorkijk naar buiten bezorgen.