Blinde Muur Pierre De Geyterstraat

In de Pierre De Geyterstraat in Gent werd op 7 juni 2008 het kunstwerk van de Taiwanese kunstenaar Michael Lin onthuld. Het werk was de laatste realisatie van het project Blinde Muren.

De buurtvereniging vzw Wijk in de Kijker werd ‘nieuwe opdrachtgever’ van deze laatste Blinde Muur. De blinde gevel van de sociale woningen in de Pierre De Geyterstraat leek de beste plek voor een kunstwerk. De aanwezigheid van verschillende nationaliteiten en universaliteit van een kunstwerk vormde een belangrijk gegeven bij het ontwerp. Op deze muur moest een eenvoudig kunstwerk komen dat begrepen zou worden door de hele buurt en méér kleur zou brengen in de wijk.

De kunstenaar formuleerde een mooi antwoord op de noodzaak aan kunst op die plek. Zijn kunstwerken kenmerken zich door felle kleuren en bloemenpatronen. Maar voor het werk in de Pierre De Geyterstraat beperkte hij zich tot één kleur, in contrast met de rode baksteen. Het ontwerp is zeer eenvoudig en refereert naar de vroegere textielfabrieken die in die buurt gelegen waren.

Van Michael Lin was onder meer werk te zien op de Biënnale van Venetië, de Biënnale van Istanbul, in het S.M.A.K. in Gent en in het Palais de Tokyo in Parijs. Hij geeft de voorkeur aan publieke of veel gebruikte plekken, boven een plechtige museumzaal voor zijn werk. Bovendien heeft hij ervaring met realisaties in het openbaar domein en kan hij ook grote oppervlaktes aan. Zo beschilderde hij al een tennisplein in Honolulu en installeerde hij in 2002 in het Atrium van het Stadhuis in Den Haag een spectaculair geschilderde bloemenvloer.

Kunstwerk Michael Lin - Pierre De Geyterstraat